026 - 445 00 99

Deskundig advies nodig?

Xplosure heeft veel kennis en kunde binnen een hecht samenwerkingsverband. Daardoor kunnen wij projecten multidisciplinair aanvliegen.

Ik wil advies

Historie

Het Betuwse Huissen in de Tweeede Wereldoorlog

Xplosure is gevestigd in het Betuwse Huissen; een gebied met geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog is in de Betuwe vanaf september 1944 tot april 1945 zwaar gevochten. In september 1944 lukte het de geallieerden niet om de brug bij Arnhem te veroveren. De Duitse linies en die van de geallieerden kwamen in de Betuwe lijnrecht tegenover elkaar tot stilstand. Meer dan 190 dagen strijd waren het gevolg.

Net als vele andere steden in Nederland ontkwam ook Huissen niet aan de oorlog. Verschillende bombardementen troffen het centrum en de omgeving. Het bombardement van 2 oktober 1944 liet de diepste sporen achter. Een groot deel van het oude stadscentrum werd getroffen. Meer dan 200 mensen kwamen die dag om.

De bevrijding voor Huissen

Bijna een half jaar later, op 2 april 1945, kwam dan eindelijk de bevrijding voor Huissen. De Britse soldaten van de Britse 49e ‘Polar Bears’ divisie trokken een verlaten Huissen binnen. Geen enkele inwoner was aanwezig om de bevrijding te aanschouwen; zij waren in oktober 1944 op last van de Duitsers geëvacueerd. Na de bevrijding duurde het nog een lange tijd voordat de eerste eigenaren terugkeerden. Meestal naar hun zwaar beschadigde huizen.

De gebruikte munitie en het opruimen daarvan

Er is door zowel de Duitsers als de geallieerden zeer veel munitie gebruikt en verschoten. Aangenomen wordt dat van alle afgevuurde munitie en afgeworpen bommen zo’n 10 tot 15 procent niet tot uitwerking is gekomen.

Kort na de oorlog is een deel hiervan geruimd. Dit gebeurde vaak op primitieve en soms slordige wijze. Veel werd gemist of door gebrek aan juiste apparatuur simpelweg niet aangetroffen. Deze achtergebleven munitie kan men nu overal aantreffen. Hierbij gaat het onder andere om achtergelaten, verschoten of gedumpte klein kaliber munitie, geschutsmunitie, munitie voor raketwerpers, hand- en geweergranaten, en vliegtuigbommen.

De kennis en expertise van Xplosure

Xplosure beschikt over uitgebreide kennis van de strijd in de Betuwe en de rest van Nederland. Tevens hebben we nauwe banden met het Airborne museum in Oosterbeek. Daardoor zijn wij in staat te helpen met de vele vraagstukken op het gebied van OCE-onderzoek.